top of page

ADHD-ul la adulți. Moft sau realitate?

Actualizată în: 26 iun.


Evaluare psihologică și Psihoterapie pentru adulții cu ADHD

ADHD-ul este o tulburare de neurodezvoltare, astfel ea nu poate apărea la un adult dacă nu a fost prezent și în copilărie. Simptomele din copilărie pot persista și afecta viața adultului. Între 50 și 66,6% dintre copii cu ADHD vor continua să aiba ADHD și ca adulți.

Persoanele cu ADHD sunt caracterizate ca fiind impulsive, dezorganizate, distrase, agitate, cu un grad de iritabilitate crescut.


Un lucru care trebuie menționat și luat în considerare este că ADHD-ul poate apărea indiferent de intelect, astfel acesta nu are nicio legătură cu gradul de dezvoltare, și nici cu vârsta.


ADHD-ul generează 2 tipuri de probleme:


1. Dificultatea în concentrare și atenție:

Acest lucru se reflectă în activitățile de zi cu zi, întrucât nu îți permite să rămâi concentrat, organizat, setat pe obiectivele pe care le ai de îndeplinit.

Ți se întâmplă frecvent să: nu fi atent(ă) la detalii; să greșești la lucruri minore, din neatenție; să nu te poți concentra pe un singur task, să nu îți termini îndatoririle să eviți sarcinile care presupun un efort mintal constant; să pierzi ușor lucruri; să nu ai un time management bun și/sau să fi distras repede, de orice stimul din mediu?

2. Hiperactivitate și impulsivitate:

Nevoia de a face ceva constant, o energie crescută sau în cazul în care stai într-un loc, fie îți miști membrele, fie vorbești mult.

Impulsivitatea, se reflectă fie în comunicare, fie în acțiuni, și se referă la acționarea fără a lua în considerare ulterioarele consecințe.

Ți se întâmplă frecvent să: simți neliniște, care să te facă să te foiești constant; să îți schimbi des interesele, job-urile, task-urile, hobby-urile, interesele etc.; să nu poți sta jos prea mult timp; să ți se reproșeze că vorbești prea mult și/sau să răspunzi înainte de a auzi tot ce are interlocutorul de spus?

ADHD-UL - cum se tratează?

În funcție de complexitate se poate apela la tratament medicamentos (prescris de medicul psihiatru) și/sau la psihoterapie.

Terapia cognitiv comportamentală facilitează dezvoltarea unor noi strategii de coping, ce au ca obiectiv principal dezvoltarea unor strategii pentru gestionarea eficientă a distragerii atenției, cât și pentru dezvoltarea unui mindset mai organizat, ce va facilita structurarea activităților.


Concluzionând, ADHD-UL trebuie ținut sub observație constatat, întrucât are un impact covârșitor pe toate planurile: personal, social, profesional etc. Sunt studii care arată că mai bine de 80% dintre persoanele adulte cu ADHD ajung sa dezvolte o tulburare de ordin psihic: depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă, consum abuziv de alcool sau droguri, tulburare de personalitate borderline.


Tratează ADHD-UL pentru a beneficia de o sănătate emoțională armonioasă. Sănătatea mintală, spiritual morală și fizică sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem, dezvoltați-le armonios și oferiți-le necondiționat grija și iubirea voastră.
7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page