top of page

„.. i am promis ca nu mai beau, dar ea nu mă crede. Oare are pe cineva?” I Întrebări I Terapie cuplu

buna ziua ,am 35 de ani și sunt casatorit de aproape 10 ani si avem impreuna un copil de 5 ani .In aceasta perioada au existat si certuri din cauza mea deoarece mai veneam acasa beat.Acum 2 saptamani mi-a spus ca nu ma mai iubeste. Vreau sa mentionez ca nu sunt genu de om care bea in fiecare zi, dar i am promis ca nu mai beau, dar ea nu mă crede. Oare are pe cineva? O iubesc forte mult si nu cred ca as depăși despartirea, nu pot sa traiesc fara ea .I-am cerut sa ma ierte dar ea nu vrea .Cum sa fac sa ma iubeasca din nou ?Nu mai vreau sa o fac sa sufere niciodata dar ea nu vrea sa ma creada .Va rog astept un sfat de la dvs. Va multumesc.

Înțeleg că treci printr-o perioadă dificilă în căsnicia ta. Reconstruirea încrederii și repararea unei relații după situații precum consumul de alcool poate fi dificilă, dar nu este imposibil. Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru a contribui la refacerea căsniciei tale:


1. Fii sincer și consecvent:

Dacă ai promis că nu mai bei, este esențial să rămâi fidel cuvântului tău. Arată-ți angajamentul fiind sincer și consecvent în acțiunile tale. Demonstrează prin comportamentul tău că faci schimbări pozitive pentru tine și familia ta și, desigur, solicită și acceptă ajutorul și sprijinul familiei tale.


2. Solicită ajutor de specialitate:

Ia în considerare să cauți ajutor de la un psihoterapeut sau un consilier specializat în adicții și relații. Un profesionist îți poate oferi îndrumări, vă poate ajuta pe amândoi să comunicați mai eficient și să rezolvați problemele de bază care vă pot afecta relația.


3. Asumă-ți responsabilitatea și cere scuze:

Validează durerea pe care i-ai provocat-o soției și asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale. Oferă scuze sincere, exprimându-ți regretul și angajamentul de a te schimba și evită, pe cât posibil, să plasezi vina sau responsabilitatea pe altcineva. Tendința va fi, la început, de a-ți exprima furia și frustrarea pe care le simți față de propria persoană către ceilalți, însă aceasta este doar o soluție de moment. Ulterior se va instala vinovăția și regretul, iar tendința va fi să repeți tiparul de până acum (apelând la alcool pentru a „stinge” emoțiile), tipar pe care îți dorești să îl schimbi.


4. Arătați empatie și înțelegere:

Reconstruirea încrederii necesită timp, iar soția ta se poate simți rănită, trădată și nesigură în privința viitorului. Fii răbdător, empatic și plin de compasiune față de sentimentele lor.


5. Aveți răbdare și acordați spațiu:

Vindecarea necesită timp, iar partenerul tău poate avea nevoie de spațiu pentru a-și procesa emoțiile. Evită să o presezi sau să încerci să o forțezi să te ierte. Oferă-le celor dragi timpul de care au nevoie, arătându-ți în mod constant angajamentul tău față de schimbare.


6. Concentrează-te pe progres și auto-îmbunătățire:

Lucrează asupra ta abordând orice probleme subiacente, cum ar fi consumul de alcool sau alte provocări personale. Angajează-te în activități care contribuie la creșterea și bunăstarea ta personală.


7. Comunicați deschis și onest:

Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu soția ta. Încurajează-o să-și exprime sentimentele și preocupările fără a judeca. Fii dispus să asculți și să fii receptiv la nevoile și perspectiva ei.


8. Arată dragoste și apreciere:

Exprimă-ți dragostea și aprecierea pentru partenerul tău. Micile gesturi de bunătate și atenție pot contribui în mare măsură la reconstruirea conexiunii emoționale.


Important de reținut este că reconstruirea unei relații necesită timp, efort și disponibilitatea ambilor parteneri de a lucra împreună. Fiți pregătiți pentru eșecuri de-a lungul drumului și rămâneți angajați în schimbarea pozitivă. Dacă descoperi că partenerul tău nu este deschis către reconciliere în ciuda eforturilor tale, este esențial să-i respecți decizia și să te concentrezi pe propria ta creștere și bunăstare personală. Îndrumarea profesională poate fi de neprețuit în abordarea acestor provocări și pentru a vă ajuta pe amândoi să determinați cea mai bună cale de urmat.
4 afișări0 comentarii
bottom of page