Lipsa comunicării în relații
Actualizată în: 8 ian.

Comunicarea este cheia fiecărei relații.
Deseori credem că cei de lângă noi înțeleg ceea ce spunem și ceea ce nu ne spunem. În unele cazuri este validă această situație, dar de cele mai multe ori lucrurile nespuse sau nelămurire duc către interpretările subiective ale fiecărui individ.
Cu alte cuvinte, absența unei comunicări sănătoase duce către o altă viziune asupra poveștii.
Cum ne poate afecta lipsa comunicării?
Lipsa comunicării poate genera certuri, frustrări, vină, emoții reprimate, anxietate, depresie, și nu în ultimul rând, se ajunge la deteriorarea relației.
Indiferent de tipul de relație, comunicăm prin diferite moduri cu persoanele din jur. Comunicăm inconștient prin limbaj nonverbal (expresiile faciale, limbajul corpului), comunicăm prin tonul vocii și comunicăm prin comportamentul nostru.
Fiecare persoană are un stil de atașament după care se ghidează. Stilul de atașament este generat de tipul de îngrijire pe care l-am dobândit în primii ani de viață cu persoana care ne-a îngrijit.
Atașamentul Sigur - Adultului nu îi este frică de intimitate și nu se simte amenințat când partenerul are nevoie de timp sau spațiu departe de el
Atașamentul Anxios - Adultul simte des presiunea fricii de abandon, devine dependent de partener/ă, are tot timpul nevoie de validare, tinde să devină gelos și posesiv
Atașamentul Evitant - Adultul refuză să aibă relații intime bazate pe intimitate emoțională, preferă să stea singur
Atașamentul Dezorganizat - Adultul prezintă dificultăți de reglare a emoțiilor, comportament sexual crescut și risc ridicat de violență în relații
Deși poți îmbunătăți comunicarea pe cont propriu, pot exista momente în care simți nevoie de ajutor profesional. Fie că este vorba despre Consiliere sau Terapie de cuplu, specialiștii noștri pot aborda problemele de comunicare care împiedica relația ta să funcționeze. Programează chiar astăzi o întâlnire!