top of page

Stima de sine și Bipolaritatea I Întrebări

Am 32 de ani, sunt intr-o relație de 10 ani, dar nemulțumirea mea nu este neaparat cea de cuplu, care dealtfel tot nu mă mulțumește 100%. Cred ca nemulțumirile mele vin de la nerealizarea mea. Simt că pot fi foarte sus, dar am foarte multe frici, zona de confort etc. Am zile în care îmi iau zborul și simt ca sunt de neînvins, și alte zile în care efectiv nu văd nici un potențial în mine. Cum sa nu mai am aceste stări extreme și sa îmi văd de planurile mele? Va mulțumesc!

Este normal și firesc să experimentezi, în anumite momente, fluctuații ale stimei de sine și în ceea ce privește persistența motivației, în special atunci când par dificil de atins obiectivele și aspirațiile personale. Iată câteva sugestii pentru a te ajuta să îți abordezi sentimentele de nemulțumire și să lucrezi cu tine pentru a-ți atinge potențialul:


1. Stabillește-ți obiective clare și realiste:

Definește-ți obiective specifice care se aliniază cu aspirațiile și valorile tale. Apoi, împarte-le în pași mai mici, realizabili. Având o direcție clară, îți poți concentra energia și eforturile asupra lucrului către aceste obiective.


2. Construiește un plan și canalizează-ți energia în acea direcție:

Dezvoltă un plan de acțiune pentru fiecare obiectiv pe care l-ai stabilit. Identifică sarcinile, resursele și termenele necesare pentru a le îndeplini. Acțiunea consecventă și deliberată pentru atingerea obiectivelor tale poate ajuta la construirea impulsului și la reducerea extremelor de a te simți invincibil sau lipsit de potențial.


3. Încearcă să ieși din zona de confort:

Creșterea și dezvoltarea noastră personală are loc, de cele mai multe ori, atunci când ieșim din zonele noastre de confort. Identifică-ți zonele în care simțiți frică sau rezistență și lansează-ți provocarea de a le înfrunta. Împinge-te să încerci lucruri noi și să asumă-ți riscuri calculate. Deși pare ușor în teorie și în practică poate ajunge să fie ușor, însă uneori poate fi necesar un ajutor de specialitate, pentru a te ajuta să îți construiești resursele de care ai nevoie și astfel să poți ajunge să să îți extinzi orizonturile și să îți descoperi adevăratul potențial.


4. Practică auto-compasiunea:

Fii bun cu tine însuți atât atunci când ai niște realizări, cât și în momentele în care te simți undeva foarte, foarte jos. Este normal să ne îndoim de noi, este normal să avem momente de neîncredere, însă acest lucru nu reprezintă un argument care justifică o atitudine punitivă față de noi și/sau o atitudine critică. Amintește-ți de atuurile și realizările din trecut pentru a cultiva o mentalitate realistă.


5. Caută sprijin:

Înconjoară-te de o rețea de sprijin: prieteni, familie sau mentori care te pot încuraja și motiva. Comunică-le aspirațiile și provocările tale și ia în considerare să cauți îndrumări sau feedback atunci când este necesar. În plus, ajutorul profesional de la un psihoterapeut sau un coach poate oferi perspective și strategii valoroase pentru creșterea personală.


6. Cultivați o mentalitate de creștere/dezvoltare:

Acceptă convingerea că abilitățile și potențialul tău pot fi dezvoltate prin dedicare și efort susținut. Adoptarea unei mentalități de creștere/dezvoltare îți permite să vezi provocările ca oportunități de învățare și îmbunătățire, mai degrabă decât limitări fixe.


De reținut: creșterea/dezvoltarea personală este o călătorie care necesită timp și efort. Fii răbdător cu tine și sărbătorește micile victorii pe parcurs. Făcând pași consecvenți către obiectivele tale, provocându-ți zona de confort și cultivând o mentalitate pozitivă, poți lucra pentru a reduce extremele și pentru a obține o mai mare satisfacție și împlinire în viața ta.
3 afișări0 comentarii
bottom of page