top of page

Oare valorile mele pot fi împrumutate de la membrii familiei, din grupul de prieteni sau din mediu?Am trecut cu toții prin momente în care am lăsat mai mult de la noi, sau am făcut încă un compromis pentru a ajunge la o înțelegere cu cei din jurul nostru. Situații ce se repet, ce ne împing tot mai departe de bună starea noastră și confortul emoțional. Poate că încercăm să rezolvam momente dificile, lăsându-ne pe noi de-o parte, focalizându-ne pe nevoile și dorințele celorlalți. Ce am lăsat, de fapt, neintegrat în situație?


Totul pleacă din interiorul nostru, de la cât de mult lăsăm situațiile să se abată de la valorile personale după care ne ghidam. Fie că le numim credințe, principii, semnificații, sens sau valori, aceștia sunt marcării noștri atât în gestionarea propriilor gânduri, cât și în desfășurarea comportamentului față de cei din jur.


Ce constructe psihologice pot influența valorile și de ce este important sa le identificam corect, pliate pe experiențele noastre.

Înțelegem că unul dintre rolurile principale ale credințelor noastre este acela de a ne defini ca persoane, însă acest lucru se ramifică în mai multe arii: la nivel decizional, fiind în contact cu valorile noastre, vom fi siguri că decizia pe care alegem să o facem este corectă pentru momentul în care o luam, acest lucru poate scurta chiar și timpul în care se întâmplă decizia; la nivelul stimei de sine; ajută în găsirea unui scop sănătos în viață, în concordanță cu nevoile mele, și mă pot ghida cu un anumit sens; de asemenea, această cunoaștere a valorilor aduce un mare beneficiu și în dezvolatrea unei cariere potrivite pentru mine. Să nu uitam ca ajută la starea de împlinire, bună stare și dă naștere sentimentelor de recunoaștință.


Oare valorile mele, pot fi împrumutate de la membrii familiei sau din grupul de prieteni, sau chiar influențate de mediul exterior?

Cu siguranță acest lucru este posibil, însa stă în puterea noastră de filtrare a acestor credințe care vin spre noi, unele pot fi benefice și se dovedesc a fi un real suport în conturarea caracterului, însă poate ca unele sunt împrumutate doar pentru ca am fost expuși un timp îndelung la ele, și să nu aducă un aport calitativ în viață de zi cu zi.


Așadar, valorile personale sunt foarte importante în definirea identității, în structurarea noastră ca persoană, atât în mediul profesional cât și în personal și social. Înțelegem, astfel, că o neintegrare sau o integrare parțială a valorilor noastre în situațiile de zi cu zi ne va produce un mare disconfort emoțional.


Te invit să îți oferi câteva clipe de contemplare asupra valorilor tale. Valorifică-le și împărtășeste-te!
36 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page