top of page

Personalitatea BORDERLINE

Tulburarea de Personalitate Borderline (TPB) este caracterizată prin instabilitate emoțională, impulsivitate, dificultăți de relaționare cu cei din jur, prezența gândurilor obsesive sau ruminative, reacții emoționale intense și prezența unor comportamente adictive (spre exemplu, consumul excesiv de alcool) sau autovătămătoare (spre exemplu, luarea excesivă a unor medicamente, rănirea autoprovocată, ideația sau tentativele suicidare).

MCP_psihoterapie_borderline.jpg
Caracteristici

Instabilitate

 • Instabilitate afectivă și schimbarea bruscă a echilibrului emoțional (trecerea foarte rapidă, într-o fracțiune de secundă, de la emoții pozitive la furie, de la furie la euforie, de la euforie la o tristețe chinuitoare și tot așa);

 • Aceste schimbări emoțional-dispoziționale pot dura câteva ore, cel mult câteva zile;

 • Relațiile pe care le ai cu cei din jur sunt adesea instabile sau inconstante (acum te înțelegi foarte bine cu cel mai bun prieten al tău, peste 10 minute este cel mai mare dușman al tău; în relația de cuplu - apar certuri furtunoase destul de des, aproape în fiecare zi, din lucruri mărunte, ca de pildă, vasele nespălate din bucătărie);

 • Instabilitatea relaților și din cauza dificultăților de a menține un raport afectiv constant, ceea ce, de multe ori, duce la trăiri intense de furie și teama marcantă de abandon („acting out”). Acestea au loc a urmare a speranțelor negratificate, a așteptărilor neîmplinite vis-a-vis de ceilalți, etc.

Gol interior

 • Sentimentul cronic de „gol interior” sau de „vid interior” - apare din nevoiea de a simții emoții puternice; emoțiile deun nivel mediu sau sub-mediu nu sunt percepute (sau nu sunt conștientizate), astfel că apare senzația de „nu simt nimic”, tradusă prin acest „gol interior”;

 • Atunci când emoțiile sunt foarte intense, în special în cazul emoțiilor negative, acestea pot fi extrem de copleșitoare, ceea ce te pot împinge la comportamente auto-agresive, tentative de suicid, imprudență (spre exemplu, să traersezi pe roșu și să nu îți pese dacă te va lovi o mașină), condus „sportiv” (fără a ține prea mult cont de regulile de circulație”) și/sau sex neprotejat, spontan;

Nu știu cine sunt cu adevărat

 • Tulburări de identitate (adoptă un stil comportamental „cameleonic”, în funcție de persoanele cu care interacționează. Acest lucru se întâmplă atât de des încât pot ajunge să nu mai știe cine sunt cu adevărat. De asemenea, preferințele, interesele, traseul profesional, grupul de prieteni, look-ul, etc. se schimbă foarte des);

 • Adesea, tulburările de identitate se observă în domeniile: autoimagine, orientare sexuală, alegerea carierei, finalizarea proiectelor pe termen lung, anturajul, valorile preferate, etc.

Teama de abandon

Cele mai frecvente emoții pe care această schemă cognitivă le „activează” sunt:

- anxietatea cronică față de pierderea unei persoane dragi sau apropiate;

- tristețea și depresia atunci când se confruntă cu o pierdere reală (sau percepută);

- furia îndreptată către persoanele despre care cred că le-au părăsit.

Impulsivitate

 • Comportamentul este constant impredictibil. Spre exemplu, în cazul trăirilor negative intense, reacțiile emoționale sepcifice pot lua forma unor acte automutilante (ex.: tăiatul venelor, zmulgerea părului, înfigerea unghiilor în carne, auto-lovirea, etc.).

 • Impulsivitatea este o altă caracteristică TPB, prezentă într-unul din domeniile: cheltuili abuzive, sexul, uzul de alcool și/sau alte substanțe, furt și/sau acte de vandalism, abuzul de mâncare, etc.

Să vorbim despre tine...

Tulburarea de Personalitate Borderline (TPB) este caracterizată prin instabilitate emoțională, impulsivitate, dificultăți de relaționare cu cei din jur, prezența gândurilor obsesive sau ruminative, reacții emoționale intense și prezența unor comportamente adictive (spre exemplu, consumul excesiv de alcool) sau autovătămătoare (spre exemplu, luarea excesivă a unor medicamente, rănirea autoprovocată, ideația sau tentativele suicidare).

 

Dacă ai TPB cu siguranță ai trecut prin schimbări emoționale rapide: de la o stare de bine, euforică, la furie foarte intensă sau o tristețe copleșitoare și iarăși la o stare de bine. O zi obișnuită din viața ta arată ca o electrocardiogramă (ECG): acum în culmea fericirii, peste 5 minute, în culmea disperării.

 

Bineînțeles, asta nu e tot!

 

Cei din jur nu te înțeleg și cred despre aceste stări că sunt „fițe” și că „trebuie să te controlezi”, însă este al naibii de greu!

 

Toate aceste emoții și stări vin peste tine ca un tsunami: nu le poți controla, ci ele te controlează pe tine. În special furia!

 

Definiția furiei:

Psihologul Charles Spielberger definește furia drept “o emoție a cărei intensitate poate varia de la o ușoară iritare la o manie de necontrolat”.

Atunci când viața ne este pusă în pericol, atunci când drepturile sau libertățile noastre sunt încălcate, atunci când situația nu corespunde cu așteptările noastre, simțim furie. De asemenea, furia poate să apară și atunci când o persoană dragă ne dezamăgește sau ne trădează așteptările. Important de menționat este că furia naște furie. Ceea ce înseamnă că în situații conflictuale, atunci când interlocutorul manifestă comportamente și reacții specifice furiei, foarte probabil că și noi vom răspunde similar (tonalitatea vocii ridicată, înjurii, etc.) .

 

Din păcate, toate aceste schimbări de dispoziție fac destul de dificilă păstrarea relațiilor apropiate. Și mai este ceva!

De regulă, persoanele cu TPB trec foarte repede de la o extremă la alta imaginea pe care o au despre o persoană: de la idealizare la devalorizare.

 

Tot în acest context, putem vorbi și despre teama de abandon.

 

Multe dintre vârfurile emoționale extrem de intense sunt date de teamă că persoana de lângă tine te va părăsi. Astfel, faci orice pentru a evita acest lucru: șantaj emoțional, certuri, amenințări cu suicidul, vei face anumite gesturi pentru a te auto-răni, îți vei agresa verbal și/sau fizic partenerul, etc. sau, la polul opus, vei amenința că pleci sau îi vei îndepărta pe cei din jur asfel încât să te asiguri că nu vei fi abandonat(ă).

 

Desigur, după ce aceste stări trec, îți va părea rău și vei încerca să repari lucrurile. Uneori, însă, nu este atât de simplu …

 

Uneori, poate apărea și sentimentul de nesiguranță raportat la propria persoană (perturbarea identității) - parcă nu mai știi cine ești cu adevărat.

 

Persoanele cu TPB simt emoții extreme. Ce este sub 6 din 10 nu este „detectat”. Astfel, foarte frecvent apare sentimentul de „gol interior”, care este greu de suportat. Uneori îl asociezi cu o stare de plictiseală din care vrei să ieși, așa că ajungi să practici sporturi extreme, să conduci cu viteză, să ai contacte sexuale neprotejate, să te lovești sau să îți faci rău pentru a simți durerea, etc. Totodată, acest sentiment de „vid interior” poate accentua gândul că ceva este în neregulă cu tine, că nu ești la fel ca ceilalți, ceea ce va duce la emoții intense negative și la concluzia că „viața nu mai merită trăită” sau că „viața nu mai are sens”.

 

Uneori, pentru a scăpa de acest „gol interior” recurgi la mâncat compulsiv, în speranță că mâncarea va reuși să umplu golul pe care tu îl simți. Însă nu este așa, iar ulterior, după ce ai mâncat, regreți cantitatea de mâncare ingerată și recurgi la diverse strategii: laxative, pastile de slăbit, etc.

 

În momente de stres, îți apar, uneori, gânduri de tip paranoid al căror laitmotiv este neîncrederea și suspiciozitatea. Ești convins(ă) că ceilalți au intenții ascunse, că vor să îți facă rău sau să profite de pe urma ta, îți este teamă că vor folosi anumite informații împotriva ta, că te vor trăda la un moment dat, etc.

 

Tulburarea de personalitate borderline nu dispare, nu se vindecă.

 

Ce poți face este să deții controlul propriilor gânduri, emoții și comportamente.

Ce putem face pentru tine este să te învățăm:

 • Cum să îți gestionezi emoțiile;

 • Cum să îți controlezi reacțiile emoționale (comportamentul);

 • Cum să reduci frecvența și intensitatea emoțiilor negative;

Cum să le comunci celor din jur ce te supără cu adevărat, astfel încât să scapi de frustrări;

 • Cum să îți „golești” mintea de gânduri;

 • Cum să fii mai „zen”, chiar și în condiții de stres.

MCP_team_psychology.jpg

Suntem aici pentru tine!

Îți mulțumim pentru mesaj! Un Psiholog MCP te va contacta în cel mai scurt timp.

 • Black LinkedIn Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
bottom of page