
De vorbă cu psih. Alexandra Nae
despre Terapia de Cuplu
Mă bucur să te cunosc (momentan, virtual)!
Dacă ai ajuns pe această pagină înseamnă că ești în căutarea unor răspunsuri, posibil, la următoarele întrebări:
-
Sunt într-o relație toxică / Cum îmi dau seama dacă sunt într-o relație toxică?
-
Cred că partenerul meu (partenera mea) este Narcisist(ă). Ce e de făcut?
-
Partenerul meu (partenera mea) m-a înșelat. Cum pot să trec peste asta?
-
Suntem în prag de divorț. Cum am ajuns aici? Mai putem salva relația? Cum le spun copiilor?
-
Nu mai comunicăm. Suntem deconectați. Cum putem rezolva asta?
-
Suntem compatibili?
... și lista continuă.
De la clienți:
Buna ziua. Am 23 ani sunt casatorita de 1 an de zile nu am mai avut nici o relatie pana la sotul meu. De ceva timp soțul ma respinge. Pe parcursul zilei totul e ok, deoarece el sta pe calculator si se joaca. Seara când ne bagam in pat si am si eu chef de altceva se strica totul, începe ca este obosit, că de la probleme nu are chef etc. Este normal să se întâmple asta? Este pentru a treia oara când imi face asta plus ca el nu i-a niciodata initiativa sa vina la mine. Am ajuns în momentul în care ma gandesc la divort. Ce sa fac?
Am de 21 de ani si am o relatie de 3 ani cu prima mea iubire. El este o persoana foarte buna, dar nu ma mai atrage cu nimic. Eu caut o persoana pentru care sa am sentimente intense si chiar l-am inselat de multe ori, însă ceva ma impiedica sa pun capat relatiei, poate mi-e frica sa nu regret mai tarziu daca nu am sa gasesc pe altcineva. Uneori am impresia ca nici nu vreau sa ne despartim. Ce ar trebui sa fac? Va multumesc mult!
Stau rău la capitolul iubirea de sine, sunt îndepărtată de mama mea și de frați (deși i-am ajutat mereu când au avut nevoie). De 8 ani trăiesc cu al doilea bărbat care a profitat de ocazie și și-a rezolvat problemele financiare convingandu-ma sa ii dau toți banii mei (îmi doream sa îmi cumpăr o casă) iar acum mă da afară de la el fără pic de remușcare. Imi spune că nu sunt buna de nimic,că fără el o să ajung rău,că sunt nebună și să merg la un specialist, că sunt urâtă și am îmbătrânit pentru că împreună cu tatăl meu i-am cerut să îmi restituie banii. Locuiesc și acum cu el pentru că nu am unde să mă duc iar tatăl meu i-a spus clar că el nu mă primește acasă și cum a știut să profite să facă bine să strângem banii și să îmi iau o garsonieră și abia atunci să mă de-a afară. Situatia mă stresează foarte tare, orice as face nu e mulțumit, dorm rău și am început să slăbesc brusc de la 64 de kg am ajuns la 60 deși am apetit și mănânc. Profilul lui e profilul narcisistului, înainte nu era așa.
buna ziua ,am 35 de ani și sunt casatorit de aproape 10 ani si avem impreuna un copil de 5 ani .In aceasta perioada au existat si certuri din cauza mea deoarece mai veneam acasa beat.Acum 2 saptamani mi-a spus ca nu ma mai iubeste. Vreau sa mentionez ca nu sunt genu de om care bea in fiecare zi, dar i am promis ca nu mai beau, dar ea nu mă crede. Oare are pe cineva? O iubesc forte mult si nu cred ca as depăși despartirea, nu pot sa traiesc fara ea .I-am cerut sa ma ierte dar ea nu vrea .Cum sa fac sa ma iubeasca din nou ?Nu mai vreau sa o fac sa sufere niciodata dar ea nu vrea sa ma creada .Va rog astept un sfat de la dvs. Va multumesc.
Am 32 de ani, sunt intr-o relație de 10 ani, dar nemulțumirea mea nu este neaparat cea de cuplu, care dealtfel tot nu mă mulțumește 100%. Cred ca nemulțumirile mele vin de la nerealizarea mea. Simt că pot fi foarte sus, dar am foarte multe frici, zona de confort etc. Am zile în care îmi iau zborul și simt ca sunt de neînvins, și alte zile în care efectiv nu văd nici un potențial în mine. Cum sa nu mai am aceste stări extreme și sa îmi văd de planurile mele? Va mulțumesc!
Cum te pot ajuta?
Alegerea psihoterapeutului potrivit nu este niciodată una simplă... Din acest motiv, intuiesc că una dintre întrebările care îți trece prin minte este ce mă recomandă?
În primul rând, experiența profesională. Sunt Psiholog, acreditat de Colegiul Psihologilor din România în specializarea Psihoterapii cognitiv-comportamentale, profesând în acest domeniu din 2015. În acest timp, am cunoscut oamenii din diferite domenii profesionale, diferite clase sociale, care mi-au prezentat situații de complexități diferite (unele clinice, altele sub-clinice, dar și situații „de viață” / de dezvoltare personală / profesională). În majoritatea cazurilor, rata de succes a procesului terapeutic este de 100%, însă am întâlnit și cazuri cu decompensări psihotice, debut de schizofrenie, respectiv, ideație suicidară unde, fără ajutorul colegilor mei, medici Psihiatrii, nu aș fi putut veni cu un ajutor real...
În al doilea rând, tehnicile (cbt evidence based) pe care le-am aplicat (și le aplic) în relația mea de cuplu :).
Te rog să Nu pui egal între afirmația de mai sus și vreo „rețetă magică” pe care doar eu o știu, care salvează căsniciile de la divorț! Mă refer la provocările prin care trece un cuplu, spre exemplu, atunci când unul (sau ambii parteneri) lucrează foarte mult, însă voi dezvolta acest subiect în articolul ”Maintaining a healthy couple's relationship while working long hours”.
Fiecare cuplu are propria dinamică, fiind format din parteneri ce au structuri de personalitate diferite.
De asemenea, fiecare partener aduce în relația de cuplu:
-
propriul stil de atașament (sigur, anxios, evitant, ambivalent, evitant);
-
propriul set de: gânduri automate, credințe, valori, reguli de viață, percepții despre sine și lume etc.;
-
propriul bagaj afectiv (nevoi emoționale nesatisfăcute din perioada copilăriei);
-
propriile așteptări legate de partener(ă), respectiv, evoluția relației etc.
Ce pot face pentru tine și pentru relația voastră sunt următoarele:
-
Evaluarea statusului relației voastre - care presupune identificarea factorilor problematici, cât și a factorilor de menținere.
-
Predarea unor tehnici de comunicare asertivă (particularizate de la caz la caz).
-
Exerciții și aplicații practice pentru: a) înțelegerea propriilor emoții, b) înțelegerea emoțiilor partenerului / partenerei, c) comunicarea emoțiilor și d) satisfacerea nevoilor afective în cuplu.
-
Medierea conflictelor.
-
Psihoeducație sexuală.
-
Dezvoltarea flexibilității emoționale / agilitatea emoțională în cuplu.
-
Dezvoltarea acceptării necondiționate a partenerului / partenerei (excepție: relațiile abuzive, toxice, de codependență etc.).
Dacă încă nu ești hotărât(ă) să începi o terapie de cuplu (cu mine sau cu un alt specialist), atunci te încurajez să faci minim unul din testele de mai jos pentru a descoperi ce tip de personalitate are partenerul / partenera ta și astfel să îți faci o idee despre cât de compatibili sunteți.
Află ce Personalitate are partenerul (partenera) tău (ta):
Contact
Rar este simplu să faci primul pas...
Hai să programăm un scurt apel telefonic (15 min.) sau scrie-mi un mail în care îmi descrii situația cu care te confrunți și hai să vedem împreună ce soluții găsim!